03/04/2022
המחסור החריף במקומות קבורה הוביל בעשור האחרון את המדינה לשיטה של קבורה בקומות, המוכרת גם בשמה "קבורת סנהדרין": מדובר במבני קבורה ענקיים שמכילים כוכים רבים ובכל אחד מהכוכים נקבר נפטר יחיד. בפתח הקבר מוסיפים לוח אבן או שיש. בדרך זו הושגה יעילות רבה בניצול מיטבי של הקרקע, אבל לא כל בני משפחות הנפטרים הסכימו לכך.
הדרך של חברה קדישא ראשון לציון להתמודד עם בעיית המחסור היא הקמת "מטרו בית העלמין": הפרויקט הגרנדיוזי של החברה שיאפשר פתרון קבורה בקרקע ל־29 אלף תושבי העיר.
130 שנה לאחר היווסדה, חברה קדישא ראשון לציון מקדמת פרויקט גרנדיוזי להקמת כ־30 אלף מקומות קבורה בבית עלמין "גני אסתר" בעיר.
הפרויקט התת־קרקעי יאפשר קבורת כ־30,000 נפטרים למשך חמש שנים ומהווה אחת מהאסטרטגיות המרכזיות להתמודדות עם מצוקת הקרקעות לקבורה ההולכת ומחריפה במרכז הארץ. פרויקט זה עולה על רקע תנופת הבנייה בעיר שתגדיל את כמות התושבים בעשרות אלפים ותביא לכך שראשון לציון תהפוך לעיר השלישית בגודלה בישראל. מאחר שכבר כיום ישנו מחסור חמור בחלקות קבר, עלה חשש כבד שתושבי העיר לא יוכלו יותר להיקבר בעיר בה התגוררו.
על פי שיטת הקבורה הרוויה הייחודית שקיימת כבר בירושלים ותל אביב ומגיעה לראשונה לראשון לציון, הקברים נבנים במבנה רב־קומות תת־קרקעי, אשר בשונה ממבנה הקומות הסטנדרטי – יהיה בנוי בקומות מונגשות, כך שתתאפשר גישה ישירה לכל קומה וקבר, דבר שצפוי להקל על תחושתם של בני משפחות של נפטרים לקבורה בקומות, בשל העובדה שקרובי הנפטרים יוכלו לחוש בקרבה ישירה אל הקבר ולהתייחד עמו בפרטיות.
הפרויקט שמוקם בבית עלמין "גני אסתר" מכיל 29 אלף קברים. המבנה החדש שייבנה מתחת לאדמה, מלבד היותו מותאם לשהייה נוחה יותר עבור המשפחות, יאפשר פי ארבעה יותר מקומות קבורה לכל דונם בשיטת הקבורה הקיימת. הפרויקט יארך כשלוש שנים, והעלויות הגבוהות שלו, כ־170 מיליון שקלים, יושקעו על ידי "חברה קדישא ראשון לציון".
על פי מקור בחברה, מכיוון שהמדינה או גוף עירוני אינם תומכים פיננסית בתוכנית, הקרקעות שנרכשו הן קרקעות שנקנו באופן פרטי וחברה קדישא ראשל"צ נאלצת לשאת בכל עלויות הפיתוח והבנייה שיידרשו.
בניית הפרויקט דורשת התמודדות עם אתגרים הנדסיים המייקרים את מערך הקבורה, ביניהם: בניית מתקן קבורה בעומק 50 מטרים אל תוך האדמה, בנייה וחיזוק של קירות ועוגנים מיוחדים שיחזיקו את המבנה למשך שנים ארוכות ובקרה לאורך כל הליך הבנייה.
לדברי גורם בכיר בחברה קדישא בראשון לציון בית העלמין בעיר הגיע למצב כזה שבתוך פרק זמן של שנה וחצי עד שנתיים לא יהיו יותר מקומות עבור הנפטרים המתגוררים בעיר. "לכן אנו פועלים במלוא המרץ לספק מקומות נוספים ולקדם את הפרויקט. לצערנו כמות הנפטרים הולכת וגדלה. מרגע שנתחיל בהקמת הקבורה התת־קרקעית נסיים בתוך שלוש שנים".